Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ SOS ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΑΟΥ - ΕΦΗΜ. ΕΘΝΟΣ 22/10/2010

κάντε κλικ εδώ

Παιδιά και έφηβοι με ψυχικά νοσήματα ζουν στον ίδιο χώρο με εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα παιδιά, ενώ σε θαλάμους 8 ατόμων συγκατοικούν 12 άτομα



Μία σύγχρονη «Λέρος» αναβιώνει στο «Νταού» Πεντέλης. Το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής έχει μετατραπεί σε χώρο υποδοχής και παραμονής έως και χρόνιας ιδρυματικής εγκατάλειψης παιδιών με νευρολογικά, ψυχιατρικά ή απλά κοινωνικά προβλήματα. Οι μικροί ασθενείς εισάγονται ως παιδιά και παραμένουν στο ίδρυμα ως ενήλικοι, καθώς δεν μπορούν να απορροφηθούν από άλλες δομές.

Οκτάχρονα μένουν μαζί με 18χρονους και σε έναν θάλαμο με οκτώ κρεβάτια συγκατοικούν έως και 12 άτομα. Παιδιά και έφηβοι με ψυχικά νοσήματα διαβιούν στον ίδιο χώρο με εγκαταλειμμένα ή κακοποιημένα παιδιά. Η πολιτεία γνωρίζει το πρόβλημα, ενώ καταγγελίες έχουν φτάσει και στον Συνήγορο του Πολίτη.

Τη δραματική αυτή εικόνα περιέγραψαν χθες η πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας κ. Αλίκη Γρηγοριάδου, οι διευθυντές του νοσοκομείου κ. Ειρήνη Τσανίρα και Δημήτρης Γεωργιάδης και ο Συνήγορος του Παιδιού κ. Γιώργος Μόσχος. Οι επιστήμονες ανέδειξαν την αδυναμία του συστήματος ψυχικής υγείας, λέγοντας ότι σε συνδυασμό με την απαραίτητη για το εξιτήριο των παιδιών σύμφωνη γνώμη των οικείων τους, έχει μετατρέψει το νοσοκομείο σε ασυλικό χώρο. Η πλειονότητα των οικογενειών -είπαν- είναι απρόθυμη να δεχθεί πίσω τα παιδιά με προβλήματα.

Πολλοί νοσηλευόμενοι γίνονται ενήλικοι ασθενείς, σε μία μονάδα που ασφυκτιά και συνεχώς υποβαθμίζεται. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι αριθμητικά οριακό. Ο χώρος είναι απομακρυσμένος από τον κοινωνικό ιστό και όλα αυτά δεν επιτρέπουν να εξασφαλιστεί ένα θεραπευτικό περιβάλλον.

Αντίθετα, δημιουργεί συνθήκες ψυχικού συνωστισμού, αδιαπέραστου από κάθε θεραπευτική δεοντολογία και πρακτική. Οι γιατροί ανέφεραν ότι από θεράποντες, γίνονται μάρτυρες κακοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού των νοσηλευόμενων. Η έλλειψη παράλληλων δομών διασύνδεσης με την κοινότητα ή με νοσοκομείο, έχει μετατρέψει τη μονάδα σε ένα μικρό άσυλο.

Η κατάσταση αυτή -εξηγούν- οδηγεί σε παραβίαση βασικών δικαιωμάτων των εφήβων, οι οποίοι παραμένουν στη μονάδα χωρίς να έχουν ανάγκη νοσηλείας. Παραβιάζει, επίσης, τα δικαιώματα των παιδιών με ψυχικές διαταραχές, τα οποία χρειάζονται αντιμετώπιση, αλλά οι γονείς τους αποθαρρύνονται από το να τα εισάγουν στο νοσοκομείο.

Ψυχική υγεία

Σε εκκρεμότητα η μεταρρύθμιση

Στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής αναμένεται να καταργηθεί οριστικά και τα παιδιά θα μεταφερθούν σε οικοτροφεία αποασυλοποίησης και ξενώνες. Για να πάψει, όμως, να δέχεται περιστατικά, πρέπει να αναπτυχθούν θέσεις επείγουσας παιδοψυχιατρικής στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Με βάση τον σχεδιασμό, τα τμήματα αυτά έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί από το 2006, αλλά το θέμα βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Τον περασμένο Ιούνιο η παιδοψυχίατρος κ. Παρσένια Παπανικολάου ενημέρωσε με επιστολή της τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Κατόπιν εντολής του Προέδρου, αντίγραφο της επιστολής της έχει σταλεί στο υπουργείο Υγείας, με την παράκληση να εξεταστεί το θέμα.