Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΞΑΝΑΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ - αναδημοσίευση απο espressonews.gr 4/10/12

κάντε κλικ εδώ




Τον Λάμπρο Κωνσταντάρα στην ελληνική ταινία «Ο τρελός τα ’χει 400» μιμήθηκε ένας Τρικαλινός ο οποίος, ενώ πήρε εξιτήριο από την ψυχιατρική κλινική στην οποία νοσηλευόταν, αποφάσισε να επιστρέψει μην αντέχοντας τον έξω κόσμο.
Τα περιστατικά με τροφίμους ψυχιατρικών μονάδων που κατά καιρούς έχουν προσπαθήσει να το σκάσουν είναι πολλά, αλλά το αντίστροφο είναι σπάνια περίπτωση. Κι όμως, συνέβη στα Τρίκαλα. Το παράδοξο περιστατικό που έχει προκαλέσει ατελείωτες συζητήσεις στη θεσσαλική πόλη έγινε βραδινές ώρες, όταν ο πρωταγωνιστής της ιστορίας προσπάθησε να πηδήξει τη μάντρα της ψυχιατρικής κλινικής της πόλης.



Το περιστατικό άρχισε να εξελίσσεται από νωρίς το απόγευμα όταν ο ψυχίατρος Γιώργος Οικονόμου ειδοποιήθηκε από το προσωπικό της κλινικής του ότι ένας άνδρας είναι έξω από το κτίριο και προσπαθεί να πηδήξει τα κάγκελα για να μπει μέσα.

Οσοι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο κοιτούσαν με απορία τις προσπάθειες του Τρικαλινού, ενώ το προσωπικό ειδοποίησε την αστυνομία προκειμένου να μάθει για ποιο λόγο ο άνδρας επιχειρούσε να μπει κατ’ αυτό τον τρόπο μέσα στην κλινική. Οπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ο άτυχος άνδρας είχε νοσηλευτεί πρόσφατα σε ψυχιατρική κλινική, αλλά δεν άντεξε τον έξω κόσμο και επιδίωξε να επιστρέψει στο γνώριμο μέρος και στην παλιά ασφάλεια που ένιωθε όταν ήταν νοσηλευόμενος.

Οπως είπε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στην «Espresso», «δεν έχω συναντήσει ποτέ ξανά τέτοιο περιστατικό, να θέλουν δηλαδή οι έξω να μπουν μέσα. Συνήθως γίνεται το αντίστροφο» τόνισε και πρόσθεσε:

«Ο 45χρονος έχει νοσηλευτεί σε πολλές κλινικές και την τελευταία φορά νοσηλεύτηκε στη δική μου από όπου πριν από τρεις εβδομάδες πήρε εξιτήριο. Ωστόσο, σταμάτησε να παίρνει τα φάρμακά του, με αποτέλεσμα τη Δευτέρα να προσπαθήσει να ξαναμπεί στην κλινική. Βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, ήταν συγχυτικοδιεγερτικός, δηλαδή βρισκόταν υπό το κράτος ακουστικών ψευδαισθήσεων. Ελεγε ότι άκουγε την Παναγία να του μιλάει και να τον διατάζει να μπει ξανά μέσα, ενώ παράλληλα είχε και την αμφιβουλησία του σχιζοφρενούς. Δηλαδή, από τη μια ήθελε να μπει, ενώ από την άλλη δεν ήθελε. Οταν εγώ έφτασα στο σημείο, ο ασθενής είχε λίγο τιθασευτεί. Είχε επέμβει η αστυνομία, άνδρες της οποίας τον πήγαν στο σπίτι του, όπου εδώ και πέντε χρόνια που πέθανε η μητέρα του -κάτι που του στοίχισε πολύ- ζει μόνος του. Επικοινωνήσαμε με τον αδερφό του, που ζει στην Κω, και τον συμβουλεύσαμε να κινήσει εισαγγελική παραγγελία για να νοσηλευτεί».


ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ