Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ - αναδημοσίευση απο ygeia360.gr 19/10/12

κάντε κλικ εδώ




Στον χώρο της σιωπής, στον χώρο της Ψυχικής Υγείας εξελίσσεται τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας η σημαντικότερη ίσως μεταρρύθμιση, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Χίλιοι πεντακόσιοι κλινικώς αποθεραπευμένοι ψυχικώς πάσχοντες διαβιούν πλέον σε κοινοτικές δομές Ψυχικής Υγείας, σε ξενώνες, οικοτροφεία και προστατευόμενα διαμερίσματα, καθώς έχουν ενταχθεί από χρόνια στη λυτρωτική για εκείνους, αλλά και για την κοινωνία μας, αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων.
Το εγχείρημα αναπτύσσεται υπό το άγρυπνο βλέμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η χώρα μας έχει τεθεί αρκετές φορές σε επιτήρηση, καθώς η χρηματοδότηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων ουδέποτε ήταν απρόσκοπτη, αλλά πάντα με πολύ σοβαρά προβλήματα.



Αυτή η πολύ σημαντική μεταρρύθμιση για τη χώρα μας κινδυνεύει φέτος όσο καμία χρονιά στο παρελθόν. Η εγκεκριμένη από τον κρατικό προϋπολογισμό χρηματοδότηση των μονάδων Ψυχικής Υγείας και αποασυλοποίησης είναι μειωμένη κατά 55% για το 2012, σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, προβλέπονται μόλις 40 εκατ. ευρύ, αντί των 90 εκατ. ευρώ τα οποία εκτιμάται ότι απαιτούνται.
Χαρακτηριστικό είναι το σήμα κινδύνου το οποίο εκπέμπει το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας "Αργώ": "Με αυτή την υστέρηση πόρων δεν έχουμε την δυνατότητα να καλύψουμε ούτε το 60% της μισθοδοσίας των 3.000 εργαζομένων ούτε τις εισφορές προς το ΙΚΑ ούτε τα βασικά λειτουργικά έξοδα για τις 216 μονάδες Ψυχικής Υγείας ούτε τις δαπάνες διαβίωσης των 1.500 φιλοξενούμενων στις στεγαστικές δομές, αλλά ούτε να καλύψουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε 35.000 λήπτες των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας".
Ας ελπίσουμε ότι το 2012 δεν θα είναι το έτος στο οποίο θα δούμε μαζική επιστροφή κλινικώς αποθεραπευμένων ψυχικώς πασχόντων στα ψυχιατρικά άσυλα. Ας ελπίσουμε ότι η σιωπή η οποία καλύπτει τον χώρο της Ψυχικής Υγείας δεν θα αποτελέσει το όχημα για να δούμε την καταστροφή της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων, διαδικασίες οι οποίες αναπτύχθηκαν μέχρι σήμερα με πολύ κόπο και πολλές θυσίες, προκειμένου να φθάσουμε κάποια στιγμή στην υλοποίηση του οράματος για μία κοινωνία χωρίς μεσαιωνικά ψυχιατρικά άσυλα!