Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΚΙΝΑ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ - αναδημοσίευση απο pelop.gr 29/10/12

κάντε κλικ εδώ




Η νομοθεσία της Κίνας ενέκρινε ένα νόμο για την ψυχική υγεία, ο οποίος αποτρέπει τους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν ψυχιατρικές συνεδρίες και να κλειστούν σε ψυχιατρικές εγκαταστάσεις χωρίς την συγκατάθεσή τους. Ο νόμος αυτός έρχεται σαν απάντηση προς την δημόσια οργή που προκλήθηκε από περιπτώσεις ατόμων που εξαναγκάστηκαν να παραμείνουν σε ψυχιατρικά νοσοκομεία ενώ δεν είχαν ανάγκη από θεραπεία.

Ο νόμος τυποποιεί τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που απαιτούν γενικά νοσοκομεία και προσβλέπει στην δημιουργία ειδικών εξωτερικών ιατρείων ή στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και καλεί για κατάρτιση περισσότερων γιατρών.


Ο πολυαναμενόμενος νόμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει την έλλειψη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για έναν πληθυσμό που έχει μεγαλώσει από την μια στην ευημερία, αλλά από την άλλη υπό το φόβο του καθημερινού στρες που χρήζει θεραπείας.

Η πίεση για την κυβέρνηση της Κίνας έχει αυξηθεί, μετά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και τα δικαιώματα ακτιβιστών που αναφέρθηκαν σε περιπτώσεις ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν να πάνε σε ψυχιατρικά νοσοκομεία ενώ δεν υπήρχε ανάγκη θεραπείας. Κάποιοι από αυτούς είχαν τοποθετηθεί εκεί από τους εργοδότες με τους οποίους είχαν διαφορές για το μισθό, από κάποια μέλη της οικογένειας με τα οποία είχαν οικονομικές διαφορές και άλλοι - συνήθως άτομα με παράπονα κατά των Αρχών - από την αστυνομία που ήθελε να τους κλείσει το στόμα.
Ο νόμος όπως αναφέρει ο Guardian ορίζει για πρώτη φορά ότι οι εξετάσεις της ψυχικής υγείας και η θεραπεία θα γίνονται σε εθελοντική βάση, εκτός αν ένα άτομο θεωρείται επικίνδυνο για τον εαυτό του και τους άλλους. Μόνο οι ψυχίατροι πλέον θα έχουν την εξουσία να δεσμεύουν άτομα σε νοσοκομεία για θεραπεία και η θεραπεία θα είναι υποχρεωτική για τους ασθενείς που διαγνώστηκαν με σοβαρή ψυχική ασθένεια.
Σύμφωνα με το νόμο, η αστυνομία εξακολουθεί να μπορεί να στείλει ανθρώπους για διάγνωση- πρακτική που συναντάται σε πολλές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος δίνει στους ανθρώπους που αισθάνονται ότι έχουν εισαχθεί αδίκως σε θεραπεία ψυχικής υγείας, το δικαίωμα να ζητήσουν έφεση.