Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ "ΦΥΤΑ" ΜΕ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ - αναδημοσίευση απο Sigma Live 9/10/2012

κάντε κλικ εδώ


 





Δεν υπάρχει ασφαλής χώρος κράτησης για τα άτομα με ψυχική πάθηση Χορηγούν σε ψυχικά ασθενείς-κρατούμενους υπερβολική δόση φαρμάκων για να είναι νηφάλιοι, καταγγέλλει η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη
 
Σοβαρές καταγγελίες για ανυπαρξία ειδικού θαλάμου για τους ψυχικά ασθενείς οι οποίοι καταδικάζονται σε φυλάκιση όταν διαπράξουν κάποιο σοβαρό ποινικό αδίκημα, διατύπωσαν βουλευτές-μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα μέλη της Επιτροπής άρχισαν χθες τη συζήτηση επί της ετήσιας έκθεσης του 2011 της Ανεξάρτητης Αρχής Πρόληψης των Βασανιστηρίων για τις Κεντρικές Φυλακές που ετοίμασε η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου.
Η Επιτροπή συζήτησε το θέμα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, μετά από αίτημα του αναπληρωτή διευθυντή των Φυλακών Γιώργου Τρυφωνίδη, που επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας. Η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, με τον κ. Τρυφωνίδη να καταθέτει τις απόψεις του επί της Έκθεσης της Επιτρόπου, ενώ αναμένεται να καταγγείλει στην Επιτροπή τις απειλές που ισχυρίζεται ότι δέχεται. 




Τεράστια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής ζητεί τη δημιουργία ασφαλούς χώρου για ψυχικά ασθενείς που καταδικάζονται σε φυλάκιση. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σοφοκλής Φυττής ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης της Έκθεσης της Ανεξάρτητης Αρχής Πρόληψης των Βασανιστηρίων της Επιτρόπου Διοικήσεως για το 2011. Ειδικά, όμως, πρόσθεσε, το θέμα των φυλακών θα συζητηθεί και την ερχόμενη εβδομάδα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία. Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου επισήμανε ότι δεν υπάρχει ασφαλής χώρος κράτησης για τα άτομα με ψυχική πάθηση, αλλά ούτε και χώρος νοσηλείας, με αποτέλεσμα, όταν αυτά τα άτομα παρουσιάσουν υποτροπή, να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα για τους ιδίους, αλλά και τους υπόλοιπους κρατούμενους.
Οι ψυχικά πάσχοντες, κατήγγειλε η κ. Κυριακίδου, οι οποίοι εγκληματούν δεν έχουν δυνατότητα φροντίδας ως ασθενείς. Το γεγονός, είπε, ότι δεν υπάρχει ασφαλής χώρος κράτησης γι’ αυτά τα άτομα που έχουν εγκληματήσει αποτελεί τεράστια παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να μας απαντηθεί από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, πρόσθεσε η κ. Κυριακίδου, γιατί δεν έχει γίνει ένας χώρος ή θάλαμος που να είναι υψηλής προστασίας για να μπορεί ένα άτομο που είναι σε υποτροπή να πάρει την ψυχιατρική θεραπεία που χρειάζεται και να μην παραμένει μέσα στις φυλακές. 

Προδιαγραφές όχι της… μαύρης λίστας
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη ανέφερε ότι συνεπάγεται καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν οι ψυχικά πάσχοντες κρατούμενοι υποτροπιάσουν και τους χορηγείται υπερβολική δόση φαρμακευτικής αγωγής για να είναι νηφάλιοι και να μην κινδυνεύουν ούτε αυτοί, ούτε οι υπόλοιποι κρατούμενοι. Η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε ότι «υπάρχει καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι αυτό το θέμα δεν θα επιλυθεί εάν δεν αποφασίσουμε να κτίσουμε νέες φυλακές είτε με το σύστημα ΒΟΤ ή άλλως πως». Πρόσθεσε ότι ο υπερπληθυσμός που υπάρχει με κανέναν τρόπο δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί, «εκτός κι αν μεταφέρουμε τις φυλακές κάπου αλλού και τις κτίσουμε με προδιαγραφές που, τουλάχιστον, δεν θα μας βάλουν στη μαύρη λίστα και θα δημιουργούνται όλα αυτά τα προβλήματα που έχουμε».

Υποχρεωτικό κούρεμα και ξύρισμα

Αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές, η Ανεξάρτητη Αρχή Πρόληψης των Βασανιστηρίων προχώρησε στην υποβολή δύο Εκθέσεων. Η πρώτη Έκθεση αφορούσε στις οδηγίες του αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών, με τις οποίες επιβαλλόταν υποχρεωτικό κούρεμα και ξύρισμα στους κρατουμένους, κάτι που θεωρήθηκε από την Αρχή ως προσβλητικό.
Η Επίτροπος Διοικήσεως διατύπωσε τη θέση ότι το μέτρο του εξαναγκασμού των κρατουμένων σε κούρεμα ή ξύρισμα μπορεί να θεωρηθεί ως ταπεινωτική μεταχείριση, η οποία και απαγορεύεται, αφού σ’ αυτό συνυπάρχει το στοιχείο της αλλοίωσης του παρουσιαστικού ενός προσώπου. Το Γραφείο της Επιτρόπου έλαβε και διερεύνησε τρία παράπονα από κρατουμένους που είτε υποχρεώθηκαν να ξυρίσουν τη γενειάδα τους είτε τέθηκαν σε απομόνωση λόγω άρνησης να το πράξουν.

Συνωστισμός καταδίκων

Στη δεύτερη Έκθεση, η Επίτροπος Διοικήσεως προέβη σε συνολική εξέταση των συνθηκών κράτησης και μεταχείρισης των κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές. Οι πιο σημαντικές επισημάνσεις της Επιτρόπου ήταν πως στις φυλακές παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα υπερκορεσμού και συνωστισμού καταδίκων, ανεπαρκής αριθμός χώρων υγιεινής και ντους και η αδυναμία του προσωπικού των φυλακών ν’ ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που προκύπτουν από τον μεγάλο αριθμό καταδίκων. Πέραν τούτων, η Αρχή δέχθηκε παράπονα όσον αφορά την τοποθέτηση διαχωριστικού γυαλιού στον χώρο επισκεπτηρίου, τον σεβασμό θρησκευτικών πεποιθήσεων και την απομόνωση κρατουμένων.

Τι προτείνει η Επίτροπος

Για επίλυση των σοβαρών ελλείψεων και προβλημάτων στις Κεντρικές Φυλακές, η Ελίζα Σαββίδου μέσω της Έκθεσής της προτείνει, μεταξύ άλλων: Τη δημιουργία Πολυδύναμου Ιατρικού Κέντρου εντός των Φυλακών, τη λήψη μέτρων για ενεργοποίηση των κουδουνιών εντός των κελιών, που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση των κρατουμένων σε χώρους υγιεινής, την εξέταση του ενδεχομένου τροποποίησης των σχετικών προνοιών, που αποτρέπουν την απομόνωση κρατουμένων που κατηγορούνται για παραπτώματα για διάστημα 4-6 ημερών και τον τερματισμό του εξαναγκαστικού κουρέματος και ξυρίσματος, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που αυτό δικαιολογείται από ιατρικούς ή θρησκευτικούς ή συνειδησιακούς λόγους.