Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΩΝ ΜΚΟ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - αναδημοσίευση απο tanea.gr 9/10/12

 κάντε κλικ εδώ
 
 
Κακοδιαχείριση και σπατάλη δημόσιου χρήματος στις δομές ψυχικής υγείας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) διαπιστώνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών, οι οποίες σημειωτέον χρηματοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, αμείβονται με υπέρογκα ποσά, ενώ «χρυσό» κοστίζουν και τα ενοίκια. Ειδικότερα, και όπως προκύπτει από τις καταγραφές του περασμένου έτους που έχει στη διάθεσή της η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, διοικητικός υπάλληλος λαμβάνει μισθό ύψους 4.500 ευρώ, επιστημονικός υπεύθυνος αμείβεται μηνιαίως με  5.000 ευρώ και βοηθός νοσηλεύτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 2.850 ευρώ τον μήνα. 
 
Τεράστιες δαπάνες εντοπίζονται και σε δομές που υπολειτουργούν. Για παράδειγμα, όπως φαίνεται από τα ίδια στοιχεία, μία εκ των δομών έχει απολογισμό 386.000 ευρώ χωρίς ουσιαστικά να παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενώ ΜΚΟ με προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ πληρώνει μισθό σε 31 διοικητικούς υπαλλήλους και 14 λογιστές. 
 
Σημαντικές αποκλίσεις όμως παρατηρούνται και στο κόστος των ενοικίων που κυμαίνονται από 2.234 ευρώ έως και 4.692 ευρώ, αλλά και στις φαρμακευτικές δαπάνες (από 1.000 ευρώ έως και 43.000 ευρώ ετησίως). 
 
Μετά τις αποκαλύψεις αυτές η κ. Σκοπούλη έκανε λόγο για ένα «σύστημα διαχειριστικά ανεξέλεγκτο», προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίος ο επανασχεδιασμός του συστήματος λειτουργίας τους. Στο πλαίσιο αυτό η υφυπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι θα υπάρξει αυστηροποίηση των ελέγχων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι παράδοξο οι 64 ΜΚΟ να έχουν λάβει το 50% του προϋπολογισμού που είχαν καταθέσει και παρ' όλα αυτά οι εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι από τον Απρίλιο.