Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΚΠΟΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - αναδημοσίευση απο kathimerini.gr 15/10/12

κάντε κλικ εδώ

Σχέδιο σωτηρίας για τις δομές ψυχικής υγείας εκπονεί το υπ. Υγείας
Διοικητικούς, οικονομικούς και διαχειριστικούς ελέγχους καθώς και αξιολόγηση όλων των δομών ψυχικής υγείας και κυρίως των δομών αποασυλοποίησης (ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διμερίσματα) που λειτουργούν στο πλαίσιο του ΨΥΧΑΡΓΩΣ, προανήγγειλε η υφυπουργός Υγείας κα Φωτεινή Σκοπούλη, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό έχουν ανασυγκροτηθεί οι σχετικές Επιτροπές του υπουργείου.




Η κα Σκοπούλη, αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας των δομών αυτών και τόνισε ότι το σύστημα είναι ανεξέλεγκτο διαχειριστικά, γεγονός που καταδεικνύουν και τα στοιχεία που έχει συλλέξει το υπουργείο Υγείας παρατηρώντας τους απολογισμούς τους. Είναι ενδεικτικό ότι MKO με περίπου παρόμοιο προϋπολογισμό, 6,3 εκατομμύρια ευρώ η μία και 6,7 εκατομμύρια ευρώ η άλλη φαίνεται να λειτουργούν η πρώτη με 31 διοκητικούς υπαλλήλους και 14 λογιστές, ενώ η δεύτερη με 14 διοικητικούς και πέντε λογιστές.

Εντοπίζονται αποκλίσεις στον αριθμό των εργαζομένων (π.χ. οικοτροφεία Βαριάς Νοητικής Υστέρησης απασχολούν από 16 έως 26 εργαζόμενους), και σε κάποιες περιπτώσεις υψηλότατες αμοιβές. Για παράδειγμα διοικητικός υπάλληλος αμείβεται με 63.000 ευρώ το χρόνο, γιατρός με 70.000 ευρώ το χρόνο, βοηθός νοσηλεύτρια με 40.000 ευρώ το χρόνο. Σημαντικές αποκλίσεις εμφανίζονται και στο κόστος ανά ένοικο (από 26.800 ευρώ έως 56.300 ευρώ ετησίως) και σε φαρμακευτικές δαπάνες (π.χ. στα οικοτροφεία Βαριάς Νοητικής Υστέρησης από 1.000 ευρώ έως και 43.000 ευρώ ετησίως).

Η χρηματοδότηση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψυχικής Υγείας μειώθηκε το 2012 κατά 50%. Ωστόσο σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, δεν προχώρησαν σε περιστολή των λειτουργικών τους δαπανών αλλά και σε μισθολογικές μειώσεις, έχει καθυστερήσει η διαδικασία υπογραφής συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ για την απόδοση νοσήλιων που υπολογίζονται για το 2012 σε περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ, και ενώ οι περισσότερες έχουν λάβει το 90% της χρηματοδότησης υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν απλήρωτο προσωπικό από τον Απρίλιο.

Η κα Σκοπούλη, άσκησε κριτική στις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ότι «έαν κρατούσαμε ένα επαρκές σύστημα υγείας θα ήταν ένα σημαντικό φάρμακο στην κατάσταση που είμαστε. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε». Και σημείωσε ότι ο στόχος σήμερα είναι «να κρατηθούμε εν ζωή» -όπως είπε χαρακτηριστικά «Πρέπει να επιβιώσουμε με ό,τι έχουμε διαφορετικά θα καταστραφούμε πλήρως»- και παράλληλα να αναγνωρίσουμε τις εστίες σπατάλης όπου αυτή υπάρχει.
Ήδη, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει προχωρήσει σε εκταμίευση ποσού περίπου 6.000.000 ευρώ ώστε να αντιμετωπισθούν άμεσες ανάγκες, με προτεραιότητα την αποπληρωμή δεδουλευμένων των εργαζομένων. Επιπλέον, 5.000.000 ευρώ έχουν συλλεχθεί από την παρακράτηση του 2% και θα αποδοθούν μέσα στον Οκτώβριο. Γίνονται επίσης και μια σειρά από ενέργειες για την καταβολή του ποσοστού 2% επί των προμηθειών εκτός από τα Νοσοκομεία, και όλων των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και δε συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, ανασυγκροτήθηκε η Επιτροπή Διοικητικού, Οικονομικού και Διαχειριστικού Ελέγχου ενώ επανασυγκροτείται και η Επιτροπή Αξιολόγησης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας. Από τα συμπεράσματα και τις προτάσεις που θα προκύψουν θα επανασχεδιαστεί το σύστημα λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας με στόχο πάντα την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.