Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ: ΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ -αναδημοσίευση απο NEWSNOW.GR 8/10/2012

κάντε κλικ εδώ




Τη δημιουργία ασφαλούς χώρου για ψυχικά ασθενείς που καταδικάζονται σε φυλάκιση ζητεί η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σοφοκλής Φυττής, το θέμα συζητήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της μελέτης της Εκθεσης της Ανεξάρτητης Αρχής Πρόληψης των Βασανιστηρίων της Επιτρόπου Διοικήσεως για το 2011.




Ειδικά, όμως, σημείωσε το θέμα των φυλακών θα συζητηθεί και την ερχόμενη εβδομάδα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία.

Το γεγονός, είπε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου, ότι δεν υπάρχει ασφαλής χώρος κράτησης για άτομα με ψυχιατρική πάθηση τα οποία έχουν εγκληματήσει αποτελεί τεράστια παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αποτέλεσμα αυτά τα άτομα όταν καταδικάζονται να πηγαίνουν στις κεντρικές φυλακές, όπου δεν τους παρέχεται εξειδικευμένη ψυχιατρική φροντίδα, βάζοντας σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους αλλά και το περιβάλλον που βρίσκονται», σημείωσε.
 
Πρέπει να μας απαντηθεί από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, είπε η κ. Κυριακίδου, γιατί δεν έχει γίνει ένας χώρος ή θάλαμος που να είναι υψηλής προστασίας για να μπορεί ένα άτομο που είναι σε υποτροπή να πάρει την ψυχιατρική θεραπεία που χρειάζεται και να μην παραμένει μέσα στις φυλακές.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη είπε ότι εντοπίζεται ένα μεγάλο κενό για τους ψυχασθενείς κατάδικους.

«Ενώ εισηγήθηκαν την δημιουργία χώρου μέσα στις ίδιες τις φυλακές, δεν μπορούσε να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση λόγω έλλειψης έμπειρου προσωπικού», σημείωσε.

Στην πρόταση που τέθηκε στο Υπουργείο για δημιουργία ειδικού θαλάμου στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, συνέχισε, δεν δόθηκε απάντηση και δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι προθέσεις.

Σε αυτά τα άτομα, σημείωσε, όταν υποτροπιάζουν αναγκάζονται να τους δίνουν υπερβολικές δόσεις φαρμακευτικής αγωγής.

Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα σημείωσε ότι «υπάρχει καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι αυτό το θέμα δεν θα επιλυθεί εάν δεν αποφασίσουμε να κτίσουμε νέες φυλακές είτε με το σύστημα ΒΟΤ ή άλλως πως».

Είπε επίσης ότι «υπερπληθυσμός που υπάρχει με κανένα τρόπο δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε εκτός κι αν μεταφέρουμε τις φυλακές κάπου αλλού και τις κτίσουμε με προδιαγραφές που τουλάχιστον δεν θα μας βάλουν στην μαύρη λίστα και θα δημιουργούνται όλα αυτά τα προβλήματα που έχουμε».

Η κ. Μαυρονικόλα ανέφερε επίσης ότι σε στέγες ηλικιωμένων μένουν γύρω στα 300 άτομα με νοητική καθυστέρηση από 20χρόνων και άνω, γεγονός το οποίο, σημείωσε, είναι φαινόμενο ντροπής.

philenews.com