Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 16/2/2011

κάντε κλικ εδώ

«Αναγκαίο κακό» είναι, σύμφωνα με τον γ.γ. Πρόνοιας Γεώργιο Κατριβάνο, η χρήση ιμάντων για την καθήλωση των τροφίμων σε ιδρύματα όπως το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, για «να μην υπάρξει αυτοκαταστροφική ενέργεια», που γίνεται «υπό την καθοδήγηση επιστημονικών φορέων».



Παραδέχεται την εγκατάλειψη προνοιακών δομών στη χώρα μας, ενώ το υπουργείο υπόσχεται σύντομα ανακαίνιση κτηρίου και πρόσληψη προσωπικού...

Απαντώντας στο χθεσινό δημοσιεύμα της «Ε», ο κ. Κατριβάνος παραδέχεται πως «κανέναν δεν κάνουν περήφανο τέτοιες δομές». «Αναγνωρίζω σαφώς», προσθέτει, «ότι η καθήλωση ενός περιθαλπόμενου με ιμάντες καταστρατηγεί σε μεγάλο βαθμό τα ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα, όμως πάνω από αυτά είναι το δικαίωμα της ίδιας της ζωής. Με δεδομένο τη βαριά νοητική υστέρηση, η καθήλωσή τους με ιμάντες κρίνεται αναγκαία, σύμφωνα με τη γνωμάτευση των γιατρών, για να μην υπάρξει αυτοκαταστροφική ενέργεια. Ολες οι παραπάνω ενέργειες γίνονται υπό την καθοδήγηση των επιστημονικών φορέων, ψυχιάτρων και κοινωνικών λειτουργών».

«Δυστυχώς», αναφέρει, «είναι γεγονός ότι ανάμεσα στις προνοιακές μας δομές υπάρχουν και δομές, όπως το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, που περιθάλπουν παιδιά από 6 έως 18 ετών με βαριά νοητική υστέρηση και αυτοκαταστροφικές τάσεις», ενώ παραδέχεται πως «όλα αυτά τα χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί ακόμη και τα κτήρια».

Ο γ.γ. ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στην ανακαίνιση του κτηρίου και με τη συνεργασία της 6ης ΥΠΕ γίνεται προγραμματισμός για ένταξη στο ΕΣΠΑ, ώστε να χρηματοδοτηθεί η ανέγερση ενός νέου κτηρίου σύγχρονων προδιαγραφών για τη φιλοξενία των περιθαλπομένων.

Ο κ. Κατριβάνος παραδέχτηκε και το θέμα με την έλλειψη προσωπικού και επισημαίνει ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει στις διαδικασίες πρόσληψης, «όπως υποσχέθηκε και ο υπουργός Υγείας, και συγκεκριμένα μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου θα έχουν τοποθετηθεί στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών 5 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό». «Σύντομα», προσθέτει, «θα τοποθετηθούν ακόμα 3 νοσηλευτές από επικουρικό προσωπικό καθώς και ένας φυσιοθεραπευτής από τον ΑΣΕΠ, ο οποίος θα αναπληρώσει άτομο που δεν αποδέχτηκε την τοποθέτηση στο ΚΕΠΕΠ».