Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ ΣΤΟ ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 18/2/2011

κάντε κλικ εδώ

Με συσκέψεις, ευχολόγια και προσπάθειες υποβάθμισης του θέματος που ανέδειξε με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ η «Ε» για την «αποθήκη» παιδικών ψυχών του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας, επιχειρούν οι διάφοροι τοπικοί παράγοντες της Ηλείας να αντιμετωπίσουν το θέμα, ενώ κάποιοι εξ αυτών ψάχνουν τα βρουν τον τρόπο, με τον οποίο διέρρευσαν στον Τύπο οι συγκλονιστικές φωτογραφίες με τα δεμένα παιδάκια.





Η «Ε», με αφορμή τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για το ίδρυμα-αποθήκη παιδικών ψυχών, έλαβε αρκετά mail από πολίτες που δηλώνουν πρόθυμοι να προσφέρουν βοήθεια για την καλύτερη εικόνα του ιδρύματος, ενώ ζητήθηκαν σχετικές πληροφορίες και από ΜΜΕ του εξωτερικού.

Το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών επισκέφθηκε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Γιωργιόπουλος, υπεύθυνος στους τομείς της Οικονομίας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε μια προσπάθεια να δει από κοντά την κατάσταση του ιδρύματος. Τα όσα είδε -όπως είπε στην «Ε»- τον προβλημάτισαν πολύ.

«Οταν μπήκα μέσα στο ίδρυμα ένιωσα ένα σφίξιμο στην καρδιά μου. Σοκαρίστηκα από τις εικόνες που αντίκρισα. Ο τομέας της καθαριότητας δεν ήταν και ο καλύτερος, ενώ από τον πρώτο όροφο κι επάνω υπήρχε μια έντονη και άσχημη μυρωδιά. Σε πολλά σημεία διαπίστωσα ότι ο εξοπλισμός και τα κρεβάτια ήταν παμπάλαιος και τοποθετημένος με τέτοιο τρόπο που έδειχνε μια ανοργανωσιά. Δυστυχώς μέσα σε αυτό το ίδρυμα φιλοξενούνται άτομα με διάφορες ασύμβατες παθήσεις μεταξύ τους. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και ειδικευμένο προσωπικό.

»Διαπίστωσα ακόμα ότι το μη ειδικευμένο προσωπικό ήταν επαρκές, ενώ το ειδικευμένο παρουσίαζε μεγάλες ελλείψεις. Εκτιμώ ότι η νέα διοίκηση του ιδρύματος καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την καλυτέρευση της γενικότερης εικόνας και τη σωστή περίθαλψη των φιλοξενούμενων. Από την πλευρά μας θα είμαστε δίπλα στην όποια προσπάθεια πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα», δήλωσε ο κ. Γιωργιόπουλος.

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Δημήτρης Αρβανίτης, σοκαρισμένος και προβληματισμένος από τις τελευταίες αποκαλύψεις, δήλωσε στην «Ε» ότι ο δήμος είναι πάντα αρωγός στη διοίκηση του προβλήματος για τη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης και πρόσθεσε ότι δρομολογείται η διαδικασία το συγκεκριμένο ίδρυμα να χτιστεί από την αρχή σε νέες βάσεις σε περιοχή 18 στρεμμάτων που έχει παραχωρήσει ο δήμος.

Χθες το μεσημέρι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή απευθυνόμενοι στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι βουλευτές επισήμαναν τις αναχρονιστικές συνθήκες λειτουργίας στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας σημειώνοντας ότι ο έντονος ρατσισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η απουσία συγκεκριμένων πολιτικών από την πολιτεία για τη στήριξη οικογενειών ατόμων με αναπηρίες, δημιουργεί αυτά τα φαινόμενα.

* Οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως η ψυχιατρική μεταρρύθμιση πρέπει με κάθε προσπάθεια να εδραιωθεί και ζητούν την άμεση ενίσχυση των δομών αποασυλοποίησης που έχουν δημιουργηθεί.