Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΝΕΚΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΑΓΝΑΝΤΕΥΑΝ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 17/2/2011

κάντε κλικ εδώ

Οι συγκλονιστικές εικόνες της ντροπής στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας, που περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη έκθεση των Ευρωπαίων εθελοντών που δημοσίευσε χθες η «Ε», μπορεί να καταγράφηκαν από αυτούς το 2009, η φρίκη όμως «φώλιαζε» στο ίδρυμα αρκετά χρόνια πριν.



Αυτό αποδεικνύει ο φρικτός θάνατος από ασφυξία τον Μάιο του 2006 ενός 15χρονου αγοριού, το οποίο με βάση τη σχετική έρευνα πέθανε αβοήθητο μέσα στο κρύο δωμάτιο-φυλακή του, καθώς οι νοσηλευτές του επέδειξαν πλήρη αδιαφορία.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης, ο θάνατος του παιδιού προήλθε από ασφυξία εξαιτίας της απόφραξης του λάρυγγα από κομμάτι σφουγγαριού-υλικού κατασκευής του στρώματος που χρησιμοποιούσε ο 15χρονος. Το ΑΠ 140/17.8.06 πόρισμα της ΕΔΕ που βρίσκεται στη διάθεση της «Ε», εκτός από το φρικτό θάνατο του 15χρονου αγοριού, αναδεικνύει την προκλητικά ανεύθυνη και απάνθρωπη συμπεριφορά ορισμένων εργαζομένων στο ίδρυμα, οι οποίοι ακόμη και σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σαν να μην τρέχει τίποτα.

Στο συγκεκριμένο πόρισμα αναφέρεται ότι το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ γνώριζε για την ιδιαιτερότητα του παιδιού να καταπίνει μικροαντικείμενα, εντούτοις δεν προέβη στη λήψη μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί ο θάνατός του. Στην ΕΔΕ αποκαλύπτεται ότι εργαζόμενη στο ΚΕΠΕΠ, παρότι είχε τότε διαπιστώσει ότι ο 15χρονος ήταν στο δάπεδο, δεν μετέφερε το παιδί στο κρεβάτι του, ούτε το πλησίασε για να ελέγξει αν κοιμάται ή αν είναι πεθαμένο.

Δέκα μήνες μετά το ανωτέρω τραγικό περιστατικό, ένα ακόμη 16χρονο παιδί με νοητική υστέρηση παρουσίασε συμπτώματα τυμπανισμού και έπειτα από λίγες ώρες πέθανε. Οπως προέκυψε από την ιατροδικαστική εξέταση, τα αίτια του θανάτου του οφείλονταν σε μηχανική απόφραξη του λεπτού του εντέρου συνεπεία καταπόσεως ξένων σωμάτων. Στο στομάχι του είχαν βρεθεί κομμάτια υφάσματος, κλωστές και επίδεσμοι.

! Τις συνθήκες της φρίκης στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών καταδίκασαν με χθεσινές παρεμβάσεις τους το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο τοπικός βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας και πρώην της Ν.Δ. Γ. Κοντογιάννης.