Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΕ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - Η ΠΡΟΟΔΟΣ 24/9/2011

κάντε κλικ εδώ


ΣΕ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
«Διαλύονται» οι δομές ψυχικής υγείας


«Στον αέρα» βρίσκεται η λειτουργία των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που λειτουργούν στην περιοχή μας μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να περικόψει κατά 50% από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2011 την κρατική επιχορήγηση των δομών.

Σε μια δύσκολη περίοδο που η ψυχική υγεία των ατόμων κλονίζεται και όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας ζητούν την βοήθεια των εργαζομένων σε αυτές τις δομές το κράτος προσπαθεί να τις διαλύσει αντί να δείξει την κοινωνική ευαισθησία του.

Οι εργαζόμενοι στην θεραπευτική μονάδα Υποκατάστασης ΟΚΑΝΑ της Ρόδου, στο Κέντρο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Δίοδος» και στο Εταιρεία Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Πανάκεια» πραγματοποίησαν χθες 24ωρη απεργία και παραχώρησαν συνέντευξη τύπου κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις άμεσες συνέπειες που θα έχει για τις δομές ψυχοκοινωνικής υγείας στη Ρόδο, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Τους λόγους της συμμετοχής τους στην χθεσινή απεργία ανάλυσε η υπεύθυνη του Κέντρου «Δίοδος» Ιωάννα Μαρίνου.
Το πρόγραμμα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ σήμερα παρακολουθούν 130 άτομα όπως δήλωσε η εκπρόσωπος των εργαζομένων Κωνσταντίνα Δημακέα και ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί τι μέλλει γενέσθαι με την περιοχή μας καθώς οι μονάδες αυτές θα λειτουργούν στα Νοσοκομεία.

Το κίνδυνο να μπει «λουκέτο» σε κάποιες από τις ψυχοκοινωνικές δομές λόγω της υποχρηματοδότησης τους επεσήμανε η ψυχολόγος της Πανάκεια Κωνσταντίνα Σιάγκα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στον ξενώνα που λειτουργεί στον Αρχάγγελο φιλοξενούνται 12-15 άτομα που ήρθαν από μεγάλα ψυχιατρεία της χώρας μας και τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να γυρίσουν πίσω. «Μας είναι δύσκολο να πούμε σε αυτά τα άτομα ότι θα επιστρέψουν στα ψυχιατρεία που ήταν.Τα ψυχικά νοσήματα αυξάνονται και δεν θα έχουμε την δυνατότητα να παρέχουμε στήριξη σε αυτούς που θα την έχουν ανάγκη. Η ψυχιατρική υγεία καταρρέει» είπε χαρακτηριστικά.

Τέσσερις δομές σε όλη τη Δωδεκάνησο βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της Πανάκειας και στα τέσσερα χρόνια που λειτουργούν εξυπηρέτησαν χιλιάδες συμπολίτες μας. Οι δομές αυτές πλέον θα υπολειτουργούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα άτομα που εξυπηρετούνται και βρίσκουν στέγη και παρηγοριά για να αντιμετωπίσουν τα ψυχικά προβλήματά τους, απόρροια της σημερινής κατάστασης που όλοι βιώνουμε. «Μας αναγκάζουν να αφήσουμε τους ανθρώπους που εξυπηρετούνται μετέωρους» τόνισε ο ψυχολόγος Βασίλης Σαλούστρος.