κάντε κλικ εδώ
Νοσηλευτές που έχασαν τη δουλειά τους σε ξενώνα ψυχικά ασθενών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς
Είχε ανάκατα μαλλιά και τσέπες φουσκωμένες με πακέτα τσιγάρων. Επλεκε τα δάχτυλά της και κοιτούσε την είσοδο της πολυκατοικίας. «Περιμένω την Κορίνα να με κάνει μπάνιο», είπε. Λίγα τσιγάρα αργότερα η νοσηλεύτρια έφτασε στον ξενώνα ψυχικά ασθενών του Αιγάλεω. Γι' αυτήν ήταν άλλη μια μέρα στη δουλειά, ακόμη κι αν εδώ και μία εβδομάδα είναι άνεργη.
Η Κορίνα Κεφάλα είναι μία από τους εννέα συμβασιούχους και εξωτερικούς συνεργάτες του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών που έχασαν τη δουλειά τους στις 16 Σεπτεμβρίου. Εργάζονταν σε μια λευκή, τριώροφη πολυκατοικία στο Αιγάλεω. Από τις πρώτες δομές που λειτούργησαν όταν άρχισε στην Ελλάδα, στις αρχές του '90, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Στέγαζε 13 ανθρώπους, ανάμεσά τους και πρώην τροφίμους του ψυχιατρείου της Λέρου. Λόγω οικονομικής κρίσης και περικοπών, στις επόμενες ημέρες ο ξενώνας θα έχει αδειάσει. Η Κορίνα Κεφάλα όμως και άλλοι συνάδελφοί της συνεχίζουν εδώ και μία εβδομάδα να επισκέπτονται τους ενοίκους του αφιλοκερδώς, να τους φροντίζουν και να τους κρατούν συντροφιά μέχρι να βρεθεί κάποιο κενό κρεβάτι σε άλλη δομή στην Αττική.
«Δεν μπορούσαμε να τους παρατήσουμε. Εχουμε περάσει χρόνια μαζί τους. Είναι σαν οικογένειά μας», είπε η Κορίνα Κεφάλα. Εργαζόταν εκεί από το 2007. Αλλοι συνάδελφοί της μετρούσαν μια δεκαετία στη δομή του Αιγάλεω. Πέρα από τη νοσηλευτική ή ψυχολογική υποστήριξη που παρείχαν στους ασθενείς, τους βοηθούσαν να κάνουν βήματα προς την αυτονομία τους. Τους έμαθαν να τρώνε με σκεύη, να κάνουν μπάνιο ή να κυκλοφορούν μόνοι τους στη γειτονιά. Μετά τη λήξη των συμβάσεών τους ο ξενώνας είχε μείνει με έναν εργοθεραπευτή και δύο διοικητικούς υπαλλήλους. Αποκλειστικές νοσοκόμες κάλυπταν κάποιες από τις βάρδιες. Ηταν όμως αδύνατον να συνεχιστεί έτσι η λειτουργία του. «Χρειαζόμασταν κι εμείς. Μέχρι να τους αποχαιρετήσουμε έπρεπε να βοηθήσουμε», λέει η Κορίνα Κεφάλα, που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να ψάχνει για νέα δουλειά.
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ. Οι εργαζόμενοι σε δομές ψυχικής υγείας μιλούσαν και πριν από την κρίση για καθυστερήσεις στις πληρωμές τους. Ομως η τρέχουσα οικονομική συγκυρία δυσχεραίνει περισσότερο το έργο τους. Η επιχορήγηση που λαμβάνει το ΕΚΕΨΥΕ από το Δημόσιο μειώθηκε κατά περισσότερο από 25%. Από τους 309 υπαλλήλους του έφυγαν φέτος 63 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και άλλοι 27 αορίστου χρόνου υπέβαλαν αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση. Το τακτικό προσωπικό του κέντρου εισέπραξε τον τελευταίο του μισθό τον περασμένο Ιούλιο. Αλλοι δύο ξενώνες στη Λιβαδειά συγχωνεύθηκαν, ενώ το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από το κέντρο να μπει 10% του προσωπικού σε εργασιακή εφεδρεία. «Ολα έγιναν πολύ γρήγορα. Σε λιγότερο από έναν μήνα. Δουλεύω πολλά χρόνια εδώ και πρώτη φορά βλέπω να γίνονται τόσες ανακατατάξεις. Από τους πέντε υπαλλήλους που είχα στο τμήμα μου έχουν φύγει οι τρεις», είπε ο Γιώργος Μουστάκης, προϊστάμενος του διοικητικού τμήματος. Η κρίση, πέρα από το Αιγάλεω, επεκτείνεται και σε άλλες δομές. Σύμφωνα με το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς», 210 μονάδες (προστατευόμενα διαμερίσματα, κέντρα ημέρας, οικοτροφεία) κινδυνεύουν με κλείσιμο εξαιτίας της περικοπής ύψους 36,8 εκατομμυρίων ευρώ από τον ετήσιο προϋπολογισμό.
Συνολικά 1.500 ψυχικά ασθενείς ενδέχεται να επιστρέψουν στα ψυχιατρεία αν κλείσουν οι δομές φιλοξενίας τους. «Είναι εύλογο να γίνουν περικοπές, αλλά δεν έχουν σχέδιο για την επόμενη μέρα. Τι θα συμβεί με όλον αυτόν τον κόσμο που εξυπηρετείται σήμερα;» παρατηρεί ο Παναγιώτης Χονδρός, γενικός γραμματέας του Δικτύου «Αργώς».