Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 8/9/2011


κάντε κλικ εδώ



Παρά το οικονομικό «μπάλωμα» του υπουργείου Υγείας για το 2011
Σε προσωρινή εκτόνωση του προβλήματος προχώρησε χτες το υπουργείο Υγείας σχετικά με την περικοπή κατά 45% της χρηματοδότησης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, η οποία θα οδηγούσε σε κλείσιμο 210 μονάδες ψυχικής υγείας, στη διακοπή υπηρεσιών Υγείας σε πάνω από 35.000 ασθενείς, στον αποκλεισμό 1.500 ψυχικά πασχόντων από τις στεγαστικές δομές και στην απόλυση 3.050 εργαζομένων σε αυτές τις δομές. Χτες, το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩΣ» και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας και συνάντηση με τον υφυπουργό Πρόνοιας, Μ. Μπόλαρη. Μετά τη συνάντηση ο υφυπουργός δήλωσε ότι τελικά η περικοπή του υπουργείου Οικονομικών θα είναι 10 εκατ. ευρώ αντί για 36,8 εκατ. ευρώ και ότι αυτή η περικοπή θα αναπληρωθεί από το υπουργείο Υγείας.
Το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩΣ» πρωτοστάτησε μέσα από τα ΝΠΙΔ στην εφαρμογή της πολιτικής «αποασυλοποίησης» από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 10 χρόνια. Πολιτική στα πρότυπα της ΕΕ, που καθιστά συνολικά την Υγεία ατομική υπόθεση σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα του καθένα, κόβει συνεχώς την κρατική χρηματοδότηση και προωθεί την επιχειρηματική δράση και στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Είναι βέβαιο, ότι αυτή η πρόσκαιρη «λύση» μεταθέτει το πρόβλημα για το άμεσο μέλλον, αφού μόλις σταματήσει η χρηματοδότηση αυτών των δομών από το κράτος, οι ψυχικά ασθενείς θα βρεθούν ξεκρέμαστοι, οι μονάδες θα λειτουργήσουν ανταποδοτικά και οι υπηρεσίες θα υποβαθμιστούν περισσότερο.

Αυτό άλλωστε έχει δείξει και η υπάρχουσα πείρα. Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Δικτύου, την πενταετία 2004 - 2009 το σύστημα ψυχικής υγείας παρά τις αυξημένες ανάγκες παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά συρρικνώθηκε βίαια, οι προϋπολογισμοί των μονάδων καθηλώθηκαν στα επίπεδα του 2005, περίπου 25%-30% του προσωπικού πετάχτηκαν στο δρόμο, το ίδιο και χιλιάδες ψυχικά πάσχοντες. Βέβαια, αυτή η δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση των μονάδων ψυχικής υγείας με ενδιάμεσους κρίκους αυτά τα ΝΠΙΔ είχε σαν συνέπεια και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, το οποίο δουλεύει με ελαστικές σχέσεις, με ελλιπή ή και καθόλου εκπαίδευση και υποστήριξη, ενώ πολλοί εργαζόμενοι έχουν οδηγηθεί σε παραίτηση αφού έμεναν για μεγάλα διαστήματα απλήρωτοι.

Κι ενώ όλα επιβεβαιώνουν, ότι μόνο όταν η Υγεία είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν και αναβαθμισμένες δομές και υπηρεσίες εναρμονισμένες με τα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα, οι ασθενείς κι οι εργαζόμενοι θα είναι εξασφαλισμένοι, σε προχθεσινή συνέντευξη Τύπου το Δίκτυο συνέχισε την αποθέωση του ιδιωτικού τομέα στην Ψυχική Υγεία...