Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗ ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ - ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 24/9/2011

κάντε κλικ εδώ
 
 
 
Αγώνας για να μπλοκάρουν τη νέα οργανική διάρθρωση
Στη μεγαλύτερη γενική συνέλευση από τη δεκαετία του '80, οι εργαζόμενοι όρισαν Επιτροπή Αγώνα για το σχεδιασμό και την κλιμάκωση της δράσης

 
Αγωνιστικά, συσπειρωμένοι με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, και ξεπερνώντας τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του σωματείου τους, οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), αντιπαλεύουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά (περίπου 200) στην παράσταση διαμαρτυρίας που είχε προγραμματίσει η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ, για να μπλοκάρει την ψήφιση της νέας οργανικής διάρθρωσης του νοσοκομείου που προβλέπει κλείσιμο και συγχωνεύσεις κλινικών που εκτός των άλλων θα οδηγήσουν και σε απολύσεις εργαζομένων. Με τη δυναμική παρέμβαση κατάφεραν να ματαιώσουν τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΨΝΘ.
Αμέσως μετά, προχώρησαν σε γενική συνέλευση - τη μαζικότερη που έγινε από τη δεκαετία του 1980 - η οποία υιοθέτησε ομόφωνα το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ και όρισε επιτροπή αγώνα για το σχεδιασμό και την παραπέρα κλιμάκωση της δράσης, βάζοντας στην άκρη τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που στρώνουν το χαλί για την υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης και μαζικές απολύσεις στα νοσοκομεία και στα ΚΥ.
Η ΠΑΣΚΕ που ελέγχει τη διοίκηση του σωματείου, αρνήθηκε να σφραγίσει το πρακτικό της συνέλευσης και αμέσως άρχισε την επίθεση στο ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ άρχισαν να λένε ότι το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ δεν θέλουν να ψηφιστεί ο νέος οργανισμός γιατί δεν θέλει να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι, επόμενα επιδιώκει τις απολύσεις.
Προσπαθεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους αποσυνδέοντας τις περικοπές στις οργανικές κλίνες από τις οργανικές θέσεις των υπαλλήλων και οι εργαζόμενοι να στηρίξουν την πολιτική της κυβέρνησης, ισχυριζόμενη ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.
Αυτή την πολιτική απάτη και τα νέα αποπροσανατολιστικά παιχνίδια της ΠΑΣΚΕ, προκειμένου να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, ήρθε να στηρίξει η χθεσινή ανακοίνωση του ΓΓ του Υπουργείου Υγείας με την οποία δηλώνεται ότι «όσα διακινούνται περί εργασιακής εφεδρείας, είναι ανυπόστατα».
Δεν πείθουν κανέναν ούτε το Υπουργείο, που ως χθες δήλωνε ότι περισσεύει προσωπικό στα νοσοκομεία, ούτε η ΠΑΣΚΕ. Αλλωστε, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πως δεν χρειάζεται να μπει σε εφαρμογή το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας για να απολυθούν οι περίπου 200 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου και ορισμένου χρόνου (μέσω προγραμμάτων) που απασχολούνται στο ΨΝΘ. Κόντρα σε αυτές τις πρακτικές πυρόσβεσης της οργανωμένης αντίστασης, η Επιτροπή Αγώνα συνεδριάζει καθημερινά, με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων.
Τη Δευτέρα, 26 Σεπτέμβρη, στις 8.30 το πρωί οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση και αμέσως μετά θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην συνεδρίαση της διοίκησης του ΔΣ του ΨΝΘ.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο η διοίκηση του νοσοκομείου κρατούσε κρυφό προκειμένου να αιφνιδιάσει τους εργαζόμενους, προβλέπεται: Το κλείσιμο των Β΄οξέων και η συγχώνευσή τους με τα Δ' οξέα. Η μετακίνηση της Β΄ Πανεπιστημιακής κλινικής και των Α΄οξέων στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο και στον «Αγιο Δημήτριο» αντίστοιχα. Το κλείσιμο των τμημάτων χρονίων και οργανικών ψυχοσυνδρόμων και η μετατροπή του τμήματος παρατεινόμενης νοσηλείας σε ψυχογηριατρικό τμήμα.
Αν ψηφιστεί αυτή η νέα οργανική σύνθεση σημαίνει ότι: στο ΨΝΘ θα κλείσουν 27 κλίνες οξείας νοσηλείας, 25 κλίνες παρατεινόμενης νοσηλείας, ενώ άγνωστος αριθμός δημοσίων κλινών θα χαθεί κατά την μεταστέγαση των ψυχιατρικών κλινικών στα γενικά νοσοκομεία. Βέβαιη θεωρείται, η μετακίνηση νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού μεταξύ ΨΝΘ και Παπανικολάου. Ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός και η διαδικασία μετακίνησης ειδικών και ειδικευόμενων ιατρών για τις μεταστεγαζόμενες κλινικές.
Οι εργαζόμενοι αντιπαλεύουν αυτούς τους σχεδιασμούς και δηλώνουν ότι:
  • Δεν αποδέχονται (μέσω νέου οργανισμού) την απώλεια ούτε μίας δημόσιας νοσοκομειακής κλίνης - κλινικής, εις βάρος των αναγκών των ασθενών.
  • Απορρίπτουν οποιαδήποτε πρόταση αναμόρφωσης του οργανισμού του νοσοκομείου, η οποία θα οδηγεί στην απόλυση ή «εργασιακή εφεδρεία» των εργαζομένων του νοσοκομείου.
  • Διεκδικούν την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων τους και τη συμπερίληψή τους στο νέο οργανισμό.