Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ - Η ΑΥΓΗ 9/9/2011

κάντε κλικ εδώ



Μικρότερη της εξαγγελθείσης θα είναι η περικοπή στους δημόσιους φορείς πρόληψης, καθώς το υπουργείο Υγείας θα καλύψει σχεδόν όλο το ποσό που έκοψε το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό ισχυρίσθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας, χθες, στη Βουλή σε ερώτηση της Ηρώς Διώτη, η οποία του επεσήμανε ότι με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών κόπηκαν στις 29 Αυγούστου 19,5 εκατ. ευρώ από το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ και τα κέντρα πρόληψης, ενώ μειώνονται τα κονδύλια για την ψυχική υγεία κατά 37 εκατ. και κατά 150 εκατ. ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας.
 

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι έγινε οριζόντια περικοπή με την εγκύκλιο Σαχινίδη, αλλά δεσμεύθηκε ότι θα κάνει "εσωτερικές ανακατανομές" στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, που θα καλύψει τις περικοπές. Είπε ακόμη ότι από το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ των 22 εκατ. η τελική μείωση δεν θα είναι μεγαλύτερη από 2 εκατ. και από εκείνο του ΟΚΑΝΑ των 30 εκατ. θα είναι 5 εκατ. ευρώ.

"Δεν υπάρχει άλλη λέξη για να χαρακτηρίσουμε αυτό που έγινε, εκτός από τη λέξη "έγκλημα" εις βάρος της κοινωνίας, των εξαρτημένων των διαταραγμένων ατόμων, των φιλοξενούμενων σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας και των οικογενειών τους", τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. "Η περικοπή δαπανών στο κοινωνικό κράτος δείχνει το μέγεθος της ευαισθησίας σας", σχολίασε η Ηρώ Διώτη, η οποία με έγγραφα υπενθύμισε ότι ο Θόδωρος Πάγκαλος αναγνωρίζει τον θετικό απολογισμό του έργου του ΚΕΘΕΑ. Σημείωσε πως ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ έχει δηλώσει πως έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο συμπίεσης των δαπανών και αύξησης της αυτοχρηματοδότησης.

Προειδοποίησε δε, ότι με τις περικοπές στην πρόληψη μπορεί το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών να αποδειχθεί μία "τρύπα στο νερό".