Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΙΚΡΗ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ - Η ΑΥΓΗ 8/9/2011

κάντε κλικ εδώ



Όπισθεν ολοταχώς φαίνεται ότι κάνει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος σχετικά με την απόφασή του να περικόψει το υπόλοιπο της δημοσίας χρηματοδότησης για την πολύτιμη ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων για το 2011. Σημειώνεται ότι η απόφαση 000 15 00207 της 26ης Αυγούστου 2011 του υπουργού Οικονομικών προβλέπει την περικοπή 36,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Προνοίας Μ. Μπόλαρης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται τελικά να προχωρήσει στην περικοπή 10 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα καλυφθεί εκ των υστέρων από το υπουργείο Υγείας.

Ο Μ. Μπόλαρης εξήγησε ότι το υπουργείο Οικονομικών κατανόησε ότι είναι αδύνατη η περικοπή 36,8 εκατ. ευρώ από τη δημόσια χρηματοδότηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων, καθώς ή συγκεκριμένη επιχορήγηση αποτελεί ρητή υποχρέωση της χώρας μας έναντι της Ε.Ε., η οποία συγχρηματοδοτεί το πρόγραμμα αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων "Ψυχαργώς".

Πάντως, 14 σωματεία εργαζομένων σε μονάδες αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων και σε δομές θεραπείας για χρήστες ναρκωτικών πραγματοποίησαν χθες το πρωί ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, με κύριο αίτημα την ανάκληση της επίμαχης απόφασης του Ευάγγ. Βενιζέλου.

ΣΥΝ: Να ανατραπούν οι ανάλγητες πολιτικές

Στη συγκέντρωση παρέστησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Κριτσωτάκης και ο Φ. Χρυσικός, μέλος της Ε.Γ. του τμήματος Υγείας του ΣΥΝ.
Ο Μιχ. Κριτσωτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων: "Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Υγείας και με τις ευλογίες της τρόικας έχει ένα σαφή προσανατολισμό: να απαξιώσει και να διαλύσει τις δομές που υπάρχουν για τη φροντίδα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, οδηγώντας σε απόλυτο αποκλεισμό μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Όσες υποσχέσεις και να δίνονται για δήθεν κακή συνεννόηση μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, αλλά και εξασφάλισης μέρους των χρημάτων, αποδεικνύονται στην πράξη αναξιόπιστες".

Από την πλευρά του, ο Φ. Χρυσικός υπογράμμισε: "Η Οδύσσεια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης συνεχίζεται. Το υπουργείο Υγείας με το υπουργείο Οικονομικών εμπαίζουν για πολλοστή φορά τους ψυχικά ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους εργαζόμενους στις δομές. Οι αιφνιδιαστικές περικοπές των προϋπολογισμών τους κατά 45% θα οδηγήσουν σε διακοπή λειτουργίας όλων των μονάδων, σε τεράστια κενά παρεχόμενων υπηρεσιών και σε εκατοντάδες απολύσεις προσωπικού. Οι περικοπές αυτές αφορούν σχεδόν το σύνολο των φορέων που περιθάλπουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης, για τις οποίες η μνημονιακή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιφυλάσσει έναν σύγχρονο Καιάδα. Αυτές οι ανάλγητες, αντικοινωνικές και επικίνδυνες για την κοινωνική συνοχή πολιτικές πρέπει να ανατραπούν".

Υπενθυμίζεται ότι, για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ενώ ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας έχει καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Κριτσωτάκης.


Ν. Χουντής: Διαλύουν την ψυχική υγεία

Ενώ χθες οι φορείς ψυχικής υγείας της Ελλάδας κατήγγειλαν σε συνέντευξη τύπου ότι οι περικοπές ύψους 36,8 εκ. ευρώ για το έτος 2011 που αποφάσισε η κυβέρνηση στις 26.8.2011 οδηγούν «σε άμεσο κλείσιμο 210 μονάδων ψυχικής υγείας, απόλυση 3.000 εργαζομένων και τη διακοπή παροχής υπηρεσιών σε 35.000 ασθενείς» ο αρμόδιος επίτροπος κ. Andor σε απάντησή του σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα έχει απορροφήσει μόλις το 2% των 377.347.429 εκ. ευρώ που είναι στη διάθεση της από το πρόγραμμα ψυχικής υγείας του ΕΣΠΑ!!!.

Συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής ζητούσε μεταξύ άλλων να πληροφορηθεί για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος «Ψυχαργώς» στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «περικόπτει τις δημόσιες δαπάνες στο χώρο της υγείας» και καλούσε την Κομισιόν να «επιμείνει ώστε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ότι οι μελλοντικές πληρωμές θα πραγματοποιηθούν εγκαίρως».

Στην απάντηση του ο επίτροπος μεταξύ άλλων τονίζει ότι: «Οι συνολικές δημόσιες δαπάνες που προβλέπονται για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας βάσει του εν λόγω προγράμματος (Προτεραιότητα 5 - Εδραίωση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας - ανάπτυξη της βασικής υγειονομικής περίθαλψης και προστασίας της δημόσιας υγείας του πληθυσμού) ανέρχονται σε 377.347.429 ευρώ. Οι συγχρηματοδοτούμενες δαπάνες ανέρχονται, επί του παρόντος, στα 5.365.827 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό εκτέλεσης μικρότερο από 2% για την εν λόγω προτεραιότητα».

Συνεχίζοντας ο κ. Andor και αναφερόμενος σε προηγούμενη απάντησή του στον Νίκο Χουντή επισημαίνει ότι: «Η Επιτροπή παρακολουθεί προσεκτικά την εφαρμογή του προγράμματος 'Ψυχαργώς', του προγράμματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης της Ελλάδας, σκοπός του οποίου είναι η αποϊδρυματοποίηση, η ψυχολογική αποκατάσταση και η κοινωνική επανένταξη χρονίων ασυλικών ασθενών. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή κάλεσε κατ' επανάληψη και με συνέπεια την Ελλάδα να επιταχύνει την εφαρμογή των εθνικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας».

«Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών εγκαταστάσεων περίθαλψης στον τομέα της ψυχικής υγείας, οι πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές δείχνουν βελτίωση όσον αφορά τις πληρωμές, παρόλο που η κατάσταση δεν επανήλθε ακόμη πλήρως στο κανονικό. Σύμφωνα με το άρθρο 57 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006, τα κράτη μέλη είναι αρμόδια για τη διατήρηση των επενδύσεων που έγιναν ή των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από ΜΜΕ για περίοδο πέντε ετών από την ολοκλήρωση της συγχρηματοδοτούμενης ενέργειας». Και καταλήγει: «Η Επιτροπή τονίζει ότι η πρόοδος όσον αφορά τη συνολική εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης καθυστερεί. Η πλήρης εφαρμογή του 'Ψυχαργώς' θα λύσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα και θα καταστήσει δυνατή την παροχή των υπηρεσιών ψυχικής υγείας κατά μη ιδρυματοποιημένο τρόπο. Οι πόροι της Ε.Ε. πρέπει, συνεπώς, να χρησιμοποιηθούν πλήρως για τον σκοπό αυτό».

«Η ανικανότητα της κυβέρνησης ανταγωνίζεται τον αμοραλισμό της. Ενώ μόλις χθες οι φορείς ψυχικής υγείας στην Ελλάδα έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι οι περικοπές της κυβέρνησης οδηγούν στο κλείσιμο εκατοντάδες μονάδες ψυχικής υγείας και στην επιστροφή των ψυχικά ασθενών στα κολαστήρια τύπου Λέρου, ο επίτροπος της Ε.Ε. με τη σημερινή του απάντηση αποκαλύπτει ότι έχουμε απορροφήσει μόλις το 2% των κονδυλίων που είναι στη διάθεση της Ελλάδας για την ψυχική υγεία. Η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί διαλύει προσπάθειες δεκαετιών στον τομέα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και μας επιστρέφει στην εποχή της διεθνούς κατακραυγής και καταδίκης. Ντροπή!», δήλωσε ο Ν. Χουντής.